De ældres liv bliver stadig mere automatiseret

Ældre mennesker og pensionister er ikke ligefrem den befolkningsgruppe, som man oftest forbinder med elektronik, IT og internet. Denne generation er født længe for elektronikkens indtog i alle aspekter af vores hverdag, og derfor er de ikke altid helt opdateret med den.

Men udviklingen i det moderne samfund betyder, at de ældre snart ikke længere har noget valg. De er nødt til at sætte sig ind i hvordan teknikken fungerer, og de er nødt til at acceptere, at den bliver en del af deres liv. Derfor tager mange seniorer for eksempel kurser i IT og computerstyring.

Nye forretningsmuligheder

Men selvom flere ældre begynder at orientere sig på nettet, så er de stadig en ganske unik befolkningsgruppe med unikke behov. På grund af flere faktorer har langt de fleste ældre nemlig brug for specialiseret elektronik og udstyr, som henvender sig til lige præcis dem.

For eksempel kan det være elektronik, som udfylder nogle konkrete behov hos netop ældre. Vi ser eksempler på robotter, som benyttes på plejehjem, for eksempel spiserobotter, rengøringsrobotter og samtalerobotter. Denne form for produkter udgør et nyt marked, som man som virksomhedsejer godt, kan overveje at kaste sig ind i – der er nemlig penge i det.

Udleje frem for at sælge

Problemet med meget udstyr til ældre er, at det ofte skal skiftes ud fordi de ældres behov og situationer ændrer sig. Derfor er der mange privatpersoner og institutioner, som ikke føler at de kan retfærdiggøre at investere i for meget permanent. Nogle basale hjælpemidler som rollatorer kan man selvfølgelig altid købe, men IT er folk ofte mere varsomme over for.

Som virksomhedsejer kan man derfor overveje, og det ville være en god taktik at starte med at udleje udstyr frem for at sælge det.

Arbejd med de unge for at hjælpe de ældre

Ældreområdet er ikke typisk et område, som man forbinder med ungdom og med innovation. Men for at kunne udnytte de nye teknologiske muligheder til at hjælpe de ældre og deres plejere, så er man nødt til at tænke i nye baner og alliere sig med ungdommen.

Det er nemlig den unge generation af IT-kyndige og kreative, som kan komme med de nyskabende idéer og ikke mindst har viden og teknik til at udvikle på dem. De ser nogle muligheder som mange af de lidt ældre ikke kan se, og det kan skabe store fordele for en virksomhed.

Tænk i effektivisering

Nøgleordet, når man skal udvikle på elektroniske produkter til ældre, er effektivitet. Lige nu er det mennesker, som udfører en række praktiske opgaver – enten de ældre selv eller deres plejepersonale. Taktikken for at komme ind på markedet bør derfor være at skabe produkter, der kan aflaste de ældre og plejerne.

Hermed ikke sagt at plejepersonalet eller menneskelig kontakt hermed overflødiggøres. Mennesker vil altid kunne noget, som maskinerne ikke kan. Men teknik kan gøre hverdagen nemmere, og måske efterlade mere tid til det, som virkelig betyder noget for seniorerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *